سایت منبع
عنوان کامل پایان نامه :
تاثیر ساختار مالکیت بر ارتباط بین جریان نقد آزاد و مدیریت سود در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار
قسمتی از متن پایان نامه :
4-3 مراحل برآورد مدل
4-3-1 آزمون ریشه واحد
دادههای مورد بهره گیری در مطالعات اقتصاد سنجی را میتوان به سه دسته دادههای سری زمانی، مقطعی، پانلی تقسیم بندی نمود. به استثنای دادههای مقطعی، در بقیه دادهها بایستی آزمون ریشه واحد صورت گیرد (صمدی، 1388، 25)
روشهای سنتی اقتصادسنجی در برآورد ضرایب یک الگو، مبتنی بر پایا[1] (مانا) بودن سریهای زمانی میباشند. متغیر سریزمانی وقتی مانا می باشد که میانگین، واریانس، کواریانس و در نتیجه ضریب همبستگی آن در طول زمان ثابت باشد و مهم نباشد که در چه مقطعی از زمان، این شاخصها را محاسبه کنیم. امّا از طرفی، «مطالعههایی که از سالهای 1990 به بعد انجام شده، نشان داده می باشد که بسیاری از متغیرهای سریزمانی در اقتصاد مانا نیستند» (هژبر کیانی، 1376، ص 52). به تعبیری دیگر، میانگین و واریانس این سریها در طول زمان متغیر بوده و کواریانس آنها در ازای وقفههای مشخص، ثابت نیست که از این خصوصیات به عنوان نامانا[2]بودن سریهای زمانی یاد میگردد. اگر سریهای زمانی مورد بهره گیری در برآورد ضرایب الگو نامانا باشند، برآورد الگو با چنین متغیرهایی ممکن می باشد به رگرسیون کاذب[3] منجر گردد؛ بدین معنی که ممکن می باشد ضریب تعیین به دست آمده از الگوی برآوردی بسیار بالا بوده، اما هیچ رابطۀ معنیداری بین متغیرهای الگو وجود نداشته باشد. عدم در نظر داشتن چنین نکتهای، موجب گمراهی محقق و استنباطهای غلط در مورد ارتباط بین متغیرها خواهد گردید. از این رو قبل از بهره گیری از این متغیرها لازم می باشد نسبت به مانایی یا عدم مانایی آنها اطمینان حاصل نمود (نوفرستی، 1378، ص86).
در این قسمت، خواص آماری دادههای پانل، به لحاظ مانایی یا وجود ریشه واحد مورد مطالعه قرار میگیرند. به این مقصود، از آزمون ریشه واحد که یکی از معمول ترین آزمونها برای تشخیص مانایی می باشد بهره گیری میگردد. مهمترین آزمونهای ریشه واحد در مورد دادههای پانل، شش روش زیر میباشد:
- آزمون لوین، لین و چو[4] (LLC)
- آزمون ایم، پسران و شین[5] (IPS)
- آزمون برتونگ[6]
- آزمونهای فیشر-ADF و فیشر-PP که توسط مادالا و وو(1995) و چوی(2001) ارائه شدهاند.
- آزمون هدری[7]
برای تشریح روششناسی این آزمونها، الگوی AR(1) بین بخشی زیر در نظر گرفته میگردد:
که در آن؛ متغیر مورد مطالعه، i=1,2,…,N معرف شرکتها، t=1,2,…, معرف تعداد مشاهدات سری زمانی در هر شرکت، نماینده متغیرهای قطعی مانند عرض از مبدأ و طریقه، ضریب زاویه، ضریب خودهمبستگی و جمله اخلال میباشد که فرض میگردد در بین شرکتهای مختلف، مستقل از هم هستند. حال اگر باشد، مانا و چنانچه باشد، دارای ریشه واحد بوده و نامانا تلقی میگردد.
به مقصود این آزمون، دو پیشفرض در مورد هست؛ اول اینکه فرض گردد که عوامل مشترکی بین شرکتهای مختلف وجود دارند، بهطوریکه برای همه شرکتها یکسان می باشد ( به ازای هر i یا برای تمام شرکتها). آزمونهای LLC، برتونگ و هدری بر اساس این فرض پایهریزی شدهاند. از سوی دیگر، فرض دوم این می باشد که بین شرکتها یکسان درنظرگرفته نشود. آزمون IPS و آزمونهای نوع فیشر نیز براساس این فرض استوارند. به علاوه در آزمون هدری، فرضیه صفر، عدم وجود ریشه واحد می باشد، درحالیکه در سایر آزمونها، فرضیه صفر وجود یک ریشه واحد میباشد. (مهر آرا، 1388، ص 55)
همانطور که تصریح گردید یکی از راههای اجتناب از رگرسیون کاذب، اطمینان از ایستایی دادهها می باشد از این رو قبل از تخمین مدل، خواص آماری دادههای پانل، به لحاظ مانایی یا وجود ریشه واحد مورد مطالعه قرار میگیرند. نتایج حاصل از آزمون ریشه واحد برای متغیرهای مدل به تبیین جدول زیر میباشد، لذا میبینیم که تمامیمتغیرها در سطح صفر مانا هستند.
[1] Stationar
[2] Non-Stationary
[3] Spurious Regression
1 Levin A, Lin CF, Chu J, 200217
2 Im KS, Pesaran MH, Shin Y, 200318
سوالات یا اهداف پایان نامه :
اهداف پژوهش
1-ارزش و اعتبار قوانین هرعلم و تحقیقی به روش شناختی که درآن بکار میرود بستگی دارد و هدف علمیاین پژوهش ارزش و اعتبار بخشیدن به فرضیه پژوهش میباشد تا این پژوهش بتواند در بالا بردن سطح دانش عمــومیمورد نیازاستفاده کنندگان موثرباشد. وهمچنین به آنها در درک بهتر عناصر صورتهای مالی کمک کند.
2- تحقیات کاربردی، تحقیقاتی هستند که نظریهها، قانونمندیها، اصول و فنونی که در تحقیقات پایه تدوین میشوند را برای حل مسائل جاری و واقعی بکارمیگیرند، این نوع تحقیقــات بیشتر به موثرترین اقدام تاکید دارند وعلتها را کمترمورد توجه قرارمیدهند. پژوهش حاظربه مطالعه تاثیر ساختــار مالکیت (نوع مالکیت) بر رابطـــه بین جــریان نقد آزاد و مدیریت سود درشرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد که نتایج حاصله ازایـــن پژوهش میتواند مورد بهره گیری سرمایه گذارن، مدیران وسایراستفاده کنندگان درون سازمانی و برون سازمانی قرار گیرد و همچنین نتایج این پژوهش میتواند زمینه ساز بستر مناسبی بر ای انجام تحقیقات آتی باشد. به گونه کلی میتوان اظهار داشت که هدف اصلی این پژوهش عبارت می باشد از:
«تبیین ارتباط بین جریان نقد آزاد و مدیریت سود و تعدیل نوع مالکیت بر این ارتباط به عنوان راه حلی برای کاستن معضلات نمایندگی جریان نقد آزاد و جلوگیری از دستکاری سود توسط مدیریت میباشد».